Search form

Menu

Ture og arrangementer 5. og 6. juli

05/07/2023 til 06/07/2023
Se det enkelte arrangement vedrørende pris og tilmelding

I forbindelse med 6. juli-dagene tilbyder Museerne i Fredericia følgende ture og arrangementer:

5. juli

Bag om udstillingen "Slaget ved Fredericia"
Museumsleder Karsten Merrald Sørensen fortæller om udstillingen Slaget ved Fredericia, hvor du kommer helt tæt på slaget og fæstningsbyen.

Mødested og pris: Fredericia Bymuseum, Jernbanegade 10. Gratis adgang.

Tidspunkt: Den 5. juli, 12.30-13.30

Udfaldet fra Fredericia 6. juli 1849
Voldvandring med fokus på de danske landsoldaters udfald fra fæstningen mod den slesvig-holstenske fjende, som havde indesluttet og bombet byen i godt to måneder.

Mødested og pris: Turen er gratis og uden tilmelding med start ovenfor Nørreport.

Tidspunkt: Den 5. juli, kl. 14-16

Guide: Lis Holtegaard

6. juli

De bombede kvarterer i Fredericia i 1849

Vold- og byvandring til de kvarterer, der blev hårdest ramt under bombardementet af Fredericia i 1849.

Under den to måneder lange, fjendtlige indeslutning af fæstningsbyen skød og kastede de slesvig-holstenske oprører kugler og granater ind i Fredericia by, hvorved mange huse og kvarterer nedbrændte.

Mødested og pris: Turen er gratis og uden tilmelding med start ved Bymuseet foran hovedbygningen.

Tidspunkt: Den 6. juli, kl. 14-15.30

Guide: Lis Holtegaard

(Listen fortsætter under billedet)

Hjælp Landsoldaten med at finde historiske genstande på volden og ved Bymuseet.

Begge dage

Udstilling: Slaget ved Fredericia
Bymuseet, Jernbanegade 10, kl. 10-16.

I udstillingen præsenteres generalernes modige beslutninger og deres færden under slaget. Man kan også se mindepladen over det afsluttende krigsråd afholdt aftenen før udfaldet i juli 1849. Ved at scanne QR-koder kan børn vække generalerne Bülow, de Meza, Moltke, Schleppegrell og Rye til live.

Man kan også komme helt tæt på soldaterne fra 1849, der gennem plancher og lydfortællinger fortæller om deres prøvelser og bedrifter under slaget, mens de oprørske slesvig-holstenere fortæller deres side af sagen. Børn kan opleve livet som soldat anno 1849 i et primitivt soldatertelt og skrive breve hjem med rystende beretninger fra feltlivet.

Endelig er der øjenvidneberetninger om de heftige bombardementer af byen, der tvang borgerne til at forlade hus og hjem.

Udstilling: 6. juli-festens historie
Danmarksgade.
Udstillingen fortæller om 6. juli-festen fra 1850 og frem til i dag med masser af unikke historiske fotos.

Mobilspil
I det gratis mobilspil "Landsoldaten" går man på opdagelse på Fredericia Vold. Her skal man hjælpe Landsoldaten med at finde historiske genstande, der tilsammen fortæller om Fredericias historie.

Gennem en række spændende missioner møder man både krig, kanoner og svære valg - og får samtidigt både motion og frisk luft.

Download Landsoldaten i App Store eller Google Play. Spillet er udarbejdet af Museerne i Fredericia i samarbejde med Innopixel, PieLab og Google.

Podcasts
I podwalken "Voldens vidner" fortæller den 12-årige Karen Marie Bech og soldaten om deres oplevelser ved Fredericia i 1849.

Husk også podcastserien "Fredericia by og fæstning", hvor man i afsnit 4 og 5 kan høre mere om Slaget ved Fredericia. Afsnit 7 af "Carit Etlars Fredericia" beretter om forfatterens oplevelser under Treårskrigen.