Search form

Menu

Houstedbægeret

af Thomas Egebæk Hansen, studentermedhjælper

I foråret 2014 modtog museet en indlevering bestående af et sølvbæger, som har gået i arv hos Houstedslægten på Houstedgaard i Erritsø siden 1784. Sølvbægeret er gået i arv når et ægteskab blev indgået blandt Houstedgaards ejere. Bægeret bærer indskrifter af de forskellige ægtepars navne samt årstallet for ægteskabets indgåelse, og er et godt eksempel på, hvordan en genstand kan være nært knyttet til en hel slægts historie.

Bægerets køb og første ejer

Sølvsmeden bag bægeret er den kendte Fredericiasølvmester Jens Nielsen Theilgaard, som modtog sit borgerskab i 1765 og virkede indtil 1802. I 1784 skabte han dette sølvbæger til Jens Christensen Housted.

Jens Christensen Housted blev født i 1755 på Houstedgaard, og er søn af Christen Pedersen og Maren Jensdatter. Jens giftede sig med Karen Jensdatter Fougaard i 1784, hvor han samme år overtog Houstedgaard fra sin stedfader, Sigvart Hansen. Parret købte sølvbægeret i forbindelse med deres bryllup og fik deres initialer og årstallet for brylluppet indgraveret. Jens og Karen fik deres første søn, Jens Jensen Housted, i 1784 kort tid efter deres bryllup. Brylluppet blev holdt den 26. august, og Jens Jensen Housted blev døbt den 26. september i 1784. Derfor kan Jens Christensen og Karen Jensdatters ægteskab formenligt være indgået pga. svangerskab. Jens Christensen Housted døde i 1804, og Karen Jensdatter Fougaard døde i 1837.

Bægerets arvinger på gården

Jens Jensen Housted blev som sagt født i 1784 og døbt den 26. september samme år. Han overtog Houstedgaard fra sin mor, Karen Jensdatter Fougaard, i 1812. Senere i 1814 giftede Jens sig med Mette Nielsdatter Lassen, og de fik deres førstefødte søn, Christen Jensen Housted, i 1824 og senere sønnen Jeppe Jensen Housted. Sølvbægeret blev overdraget til ægteparret i forbindelse med deres bryllup i 1814, hvor de fik deres initialer og bryllupsåret indgraveret. Jens Jensen Housted døde i 1873, 89 år gammel.

Christen Jensen Housted overtog Houstedgaard efter sin far i 1860, og giftede sig med sin kusine Dorthe Mikkelsen Ussing i 1862. Parret fik overdraget sølvbægeret i forbindelse med deres bryllup, men de blev de sidste til at få en indgravering på bægeret. Dorthe Mikkelsen var datter af Maren Jeppesdatter, som igen var datter af Jeppe Jensen Housted. Jeppe Jensen var bror til Jens Jensen Housted, og derved var Christen Jensen og Dorthe Mikkelsen fætter og kusine. Ægteparret Christen Jensen Housted og Dorthe Mikkelsen Ussing fik Jens Christensen Housted som deres første søn i 1863. Senere i 1912 døde Christen Jensen Housted i en alder af 88 år.

Jens Christensen Housted overtog Houstedgaard efter sin far i 1891 og fik senere to sønner, Hans Christian Jensen Housted i 1892 og Carl Aage Jensen Housted i 1917. Jens Christensen Housted døde i 1946, og fik aldrig sin indgravering på sølvbægeret.

Bægerets arvinger uden for gården

Bægeret gik nu i arv uden for Houstedgaard, men stadig inden for Houstedslægten. Jens Christensen Housted overdrog bægeret til sin ovennævnte søn, Hans Christian Jensen Housted, som var violinist. Senere blev Hans Christian tobakshandler i København, formenligt pga. skader i leddene i forbindelse med at spille violin. Da Hans Christian blev ældre overdrog han bægeret til sin lillebror Carl Aage og senere i 1979 døde Hans Christian. Carl Aage var statsautoriseret revisor i Købehavn og fik en søn i 1944. Denne søn, Erik Housted, fik overdraget bægeret af sin far, Carl Aage Housted, som døde i 1992. Sønnen er giveren af bægeret, og dermed den sidste i Houstedslægten til at eje bægeret, som nu er overdraget til Museerne i Fredericia.