Search form

Menu

Bastionsvandring

En fæstning er et forsvarsværk tiltænkt til beskyttelse af at strategisk område. Fredericia fæstning blev opført i tilfælde af at en udefrakommende fjende skulle belejrer Jylland. Fra Fredericia kunne man enten forsvare sig eller gøre et udfald, ved at angribe fjenden bagfra. Inspiration til Fredericia fæstningen blev hentet fra Nederlandene, som var datidens eksperter i fæstningsbyggeri. Karakteristisk ved disse fæstninger var anvendelsen af store jordværker og brede vandfyldte voldgrave. Dette var især modsat de samtidige og langt dyre italienske stenværker.

Mod Fredericias landside blev der fra syd til nord opført syv hele og to halve bastioner. Oprindeligt var de alle ens i konstruktion, men dette ændredes efter 1660’erne. Blandt andet var alle bastioner hule, men blev med undtagelse af Slesvigs og Dronningens Bastion fyldt op. Langs kystlinjerne var befæstningen af langt svagere karakter. Efter svenskernes ødelæggelse af fæstningen i 1657 blev den genopført med en række små bastioner langs kyststrækningerne ned til Kastellet.

Fæstningen havde tre porte som førte ind i byen. Disse porte var overdækkede tunneller, som var ført gennem volden. Foran hver port var der en ravelin - et mindre trekanten forsvarsværk.

Klik på de gule markeringer på kortet for at få mere at vide om de enkelte bastioner. Der er dronefilm fra Prinsessens, Prins Georgs og Prins Christians Bastioner.