Search form

Menu

Sølvgave fra Fredericia Museums Venner

Af Martin Mauritzen, studentermedhjælper

I efteråret 2015 modtog Museerne i Fredericia en henvendelse om en række sølvgenstande, som alle var fremstillet af gamle sølvsmedemestre fra Fredericia. En fredericiansk samler ønskede at sælge genstandene til museet, hvilket museet var meget interesseret i. Især otte af genstandene ville være et godt supplement til museets eksisterende sølvsamling. Da Museerne i Fredericia generelt ikke har midler til indkøb af genstande blev der rettet henvendelse til Fredericia Museums Venner, som viste sig positive og ydede økonomisk støtte til indkøbet.

De otte sølvgenstande er fremstillet af tre sølvsmedemestre fra Fredericia. To af genstandene er en sukkerskål og et bæger, begge lavet af C.E. Struntze, som havde sit virke som sølvsmed i Fredericia i perioden 1812-1844. Struntze, som oprindeligt var fra København, fik borgerskab i Fredericia i 1812, hvor han startede sin sølvsmedevirksomhed. Sukkerskålen er speciel, idet den er lavet i blåt glas med sølvkant og hank. Kanten er dekoreret med flotte motiver, som viser vindrueranker, og en sådan genstand har museet ikke tidligere haft i sin samling.

Det lille bæger er formet som en tønde og har et navn indgraveret på midten. Navnet indikerer at bægeret blev lavet til en lokal købmand med tilknytning til både den kristne og den jødiske menighed og er dermed et spændende vidnesbyrd om ham som person.

Blandt de øvrige genstande er et hovedvandsæg fremstillet af Jens Heinsen, som var sølvsmed i Fredericia fra 1777-1793. Hovedvandsæg eller lugtedåser var populære blandt datidens kvinder i 1700-1800-tallet. De blev brugt til opbevaring af en lille svamp eller et klædestykke, som var vædet i duftevand. For hurtigt at forfriske sig duftede kvinderne til svampen eller duppede sig med den i ansigtet. Heinsen har dekoreret hovedvandsægget med naturmotiver, og toppen er smykket med en krone. Hulrummet, hvor svampen lå, er forgyldt for ikke at skade sølvet.

Sidst men ikke mindst har museet modtaget fem spiseskeer alle fremstillet af Peder Nielsen Satterup, der havde sit virke som guldsmed i årene 1713-1741. Spiseskeerne er dekorerede med både naturmønstre og inskription af den tidligere ejers initialer. Museerne i Fredericia har i forvejen kun haft et bæger fremstillet af Satterup. En anden Satterup-genstand blev i 1969 stjålet fra museet ved et indbrud , som var led i en række af indbrud på danske museer.

Museerne i Fredericia sætter stor pris på den flotte gave, som er blevet indkøbt takket være Fredericia Museums Venner. Sølvet skal nu være en del af museets samling, hvor de i alt otte nye sølvgenstande vil være med til at give et videre indblik i de mestre, som fremstillede dem, byens sølvproduktion samt byens liv.

Der er galleri med genstandene her