Search form

Menu

Forfatteren Carit Etlar

Forfatteren Carit Etlar, som blandt andet er kendt for romanen Gøngehøvdingen, blev født i Fredericia den 7. august 1816. Hans rigtige navn er Johan Carl Christian Brosbøll. Han voksede op på den nuværende adresse Gothersgade 21. Gothersgade blev dengang kaldt Solgaden. Etlars far Jørgen Christian Brosbøll ernærede sig som tobaksfabrikant og købmand.

Reliefmedallion til minde om Carit Etlar opsat på den nuværende bygning på adressen Gothersgade 21 i Fredericia.

Carit Etlars skolegang foregik i de første år hos en murermesterenke i Sundegade, som drev skole. Senere kom han i Borgerskolen i Vendersgade. I 1831 blev Etlar konfirmeret i Sct. Michaelis Kirke i Fredericia, og kort tid efter fik han som 14-årig kontorplads på stiftamtmandens kontor i Vejle, hvor han var et par år.

Carit Etlar var en meget kunstnerisk person, og i 1834 rejste han til København for at blive kunstner. Han fik friplads på kunstakademiet, hvor han begyndte i 1835. De kunstneriske studier, hvor han blandt andet lavede malerier, ler-og gipsskulpturer gik godt, men i 1840 udmeldte han sig fra akademiet. Det skyldtes, at han havde fået gang i en forfatterkarriere, som var meget tidskrævende. Han producerede både skuespil og romaner. Fra 1851 fik Carit Etlar desuden ansættelse på Det Kongelige Bibliotek.

I 1891 - på Carit Etlars 75 års fødselsdag - modtog han Dannebrogsordenens Ridderkors, og fem år senere - i anledning af hans 80 års fødselsdag - blev der opsat en reliefmedallion med motiv af Carit Etlar på den nyopførte ejendom på adressen Gothersgade 21 i Fredericia. Etlars barndomshjem var i mellemtiden blev revet ned. Reliefmedallionen, som stadigvæk sidder på bygningen, der i dag kaldes Etlarhus, blev lavet af to billedhuggere, der begge var født i Fredericia - Castor Hansen (1871-1918) og Niels Nielsen (1872-1921).

I år 1900 døde Carit Etlar i sit daværende hjem i Gentofte.